Sunday, 12 June 2011

hasad dengki


assalamualaikum .. okeyh .. mrajinkan diri buat entri pasal HASAD DENGKI ni .. memandangkan malas tu tak baik untuk kesihatan .. lagi pun ..dekat rumah senang nak buat entri bebanyak .. just depend on me la .. kalau rajin .. rajin la .. but kalau tak .. means tak la ..

berbalik kepade tajuk tadi .. hasad dengki ni tak boleh lari dari manusia biase .. kite kene pandai kawal diri kite dari perkare perkare yang macam ni ..

menurut Imam Al-Ghazali .. dengki ada 3 jenis ..

pertame : menginginkan agar kenikmatan orang itu hilang dan digantikan kepadanya ..


kedua : menginginkan agar kenikmatan orang lain hilang .. sekalipun tidak dapat menggantikannya , baik kerana merasa mustahil dirinya akan dapat menggantikannya atau memang kurang senang memperolehinya atau sebab lain. Asal kan orang itu jatuh, ia akan gembira.. ini lebih jahat dari yang pertame..


ketige : tidak ingin kenikmatan orang lain itu hilang tetapi ia benci kalau orang itu mendapat kenikmatan lebih daripade kenikmatan yang dimilikinya ..


dari pelbagai sudut kite boleh tengox tentang hasad ni .. iaitu .. kalau student .. si A akan dengki dengan si B .. dimane si B lebih memiliki kepandaian dan lebih menerime pujian dari orang ramai .. dan dari sini .. si A cube menjatuh kan dengan pelbagai care.. atau pun tidak menjatuh kan .. tetapi sekadar dengki dengan kelebihan yang kawannya ada .. sama jugak dengan yang bekerja .. contohnye .. naik pangkat .. lebih di sukai oleh kawan sepejabat dan bos .. or macam macam lah ..

tak kire lagi dari sudut kekeluargaan .. dan sebagainye .. bagi mereka yang memiliki sifat hasad dengki .. perlulah di engat .. bahawa mereka juga telah menentang ALLAH s.w.t dengan 5 prkare :


1) dy telah membenci nikmat yang telah dibagi oleh ALLAH s.w.t kepade orang lain ..
2) dy bakhil terhadap kurniaan ALLAH s.w.t ..
3) dy telah membantu iblis laknatullah ..
4) dy menghine kekuasaan ALLAH s.w.t sebab dy ingin mencabut nikmat yang telah diberikan kepadenye
5) dy tidak suke pembahagian ALLAH s.w.t kpadenye seolah olah berkate '' mengapa engkau memberiku benda seperti ini ? ''


dari sini ... paham lah .. bahawe .. setiap yang diberikan .. adalah nikmat .. dan kite patot bersyukur .. kita adalah sebaik baik ciptaan darinya .. lagi pon .. kalau yang kurg pndai pndai lah korang topup sndri .. =)


kenape mesti kite memusnahkan kehidupan orang lain ? knape kite susah nak trime kbahagiaan dorang? hentikanlah sifat tu .. jangan jadi mcam arnab yg jles ngn kure2 .. err ? masuk ke -.-' ..

No comments:

Post a Comment